.

.

sobota, 2 maja 2015

Ptysie

Hej :)
Aż wstyd się przyznać że tak długo mnie tutaj nie było. Bardzo Was przepraszam za tą przesadnie długą nieobecność.Wracając  do tytułu posta, dzisiaj przepis na ptysie, idealne na majówkę. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl. Ptysie szybko się robi i są bardzo dobre.

Ciasto:
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 125 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną lub różową masą piankową.

Krem różowy ( ja robiłam biały ):
  • 4 białka
  • pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 szklanka wody (250 ml)
Białka z cukrem ubić nad parą na sztywna pianę.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować. Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać ptysie, należy wstawić ją na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo szybko). 

Myślę że przepis się Wam spodobał. Miłego dnia.

                                        



                                                                       Komentujcie <3

17 komentarzy:

  1. Ale pysznosci z rana ❤️

    ______________________
    Fashion&minimalist blog
    WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. Mówiąc szczerze nie przepadam za ptysiami ale te twoje wyglądają całiem nieźle :)
    Pozdrawiam,Madda
    Blog Maddy -> klik

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ptysie , moja mama robi je z masą budyniową , muszę wypróbować Twoją piankę :)
    http://www.khatstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaa to sie zawsze boje brać za wypieki ; o
    Zapraszam: http://kamkaaa.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ptysie są przepyszne, kiedyś nawet robiłam :)
    Pozdrawiam serdecznie, Mój blog/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wyglądają :)
    ✿WIKA BLOG✿ Również zapraszam na bloga Luxy ✿LUXY BLOG✿

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja NIE lubię ptysi. Bita śmietana i inne kremy są dla mnie zbyt słodkie i ciężkie ;)
    http://perlley-suzanna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniaam <3 Upiekę mojej mamie, bo ona uwielbia :)
    Mogłabyś kliknąć u mnie w poście w linki z ubraniami? :) http://nataliexbrunette.blogspot.com/2015/04/yap-i-definetely-love-t-shirts.html

    OdpowiedzUsuń
  9. nareszcie dodałas wpis .
    bardzo się cieszę . Pozdowionka !

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę kiedyś koniecznie spróbować zrobić!

    Mój blog ~ klik!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj chyba ktoś się nie zna na rolnictwie. Mieszkam na wsi od dziecka i nie możesz mi zarzucić, że nie wiem kiedy sieje się rzepak czy zboże. Proszę dokształcić się w tej dziedzinie, a później kogoś poprawiaj.

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny post ! :)
    ja juz obserwuje i zapraszam do mnie
    nowy post
    milentry-blog

    OdpowiedzUsuń
  13. MM, pychotka, musze spróbować <3
    zapraszam do mnie http://xxwiczkax.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz dziękuję ♥
- - -
Obserwacja za obserwacje? Ty PIERWSZY obserwujesz - jak to zrobisz napisz w komentarzu na 100% się odwdzięczę.