Aż wstyd się przyznać że tak długo mnie tutaj nie było. Bardzo Was przepraszam za tą przesadnie długą nieobecność.Wracając do tytułu posta, dzisiaj przepis na ptysie, idealne na majówkę. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl. Ptysie szybko się robi i są bardzo dobre.
Ciasto:
- 1 szklanka wody (250 ml)
- 125 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną.
Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by
całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i
odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Ciasto
przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie
gwiazdki.
Na blaszkę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Ptysie nadziewamy bitą śmietaną lub różową masą piankową.
Krem różowy ( ja robiłam biały ):
- 4 białka
- pół szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- 1 szklanka wody (250 ml)
Białka z cukrem ubić nad parą na sztywna pianę.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i pozostawić do
wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitych białek i zmiksować.
Jeśli uważamy, że masa nie jest wystarczająco stężała by nadziewać
ptysie, należy wstawić ją na chwilę do lodówki (uwaga: tężeje bardzo
szybko).
Myślę że przepis się Wam spodobał. Miłego dnia.
Komentujcie <3
Ale pysznosci z rana ❤️
OdpowiedzUsuń______________________
Fashion&minimalist blog
WWW.JUSTYNAPOLSKA.BLOGSPOT.COM
Wyglądają smakowicie :O
OdpowiedzUsuńMówiąc szczerze nie przepadam za ptysiami ale te twoje wyglądają całiem nieźle :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,Madda
Blog Maddy -> klik
Uwielbiam ptysie , moja mama robi je z masą budyniową , muszę wypróbować Twoją piankę :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.khatstyle.blogspot.com/
Jaa to sie zawsze boje brać za wypieki ; o
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://kamkaaa.blogspot.com/ :)
mniam <3
OdpowiedzUsuńDOSKA-STYLE <- MÓJ BLOG ZAPRASZAM!
Ptysie są przepyszne, kiedyś nawet robiłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Mój blog/ KLIK :))
Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń✿WIKA BLOG✿ Również zapraszam na bloga Luxy ✿LUXY BLOG✿
wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńmmmm!! Wygląda pysznie <333
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Ja NIE lubię ptysi. Bita śmietana i inne kremy są dla mnie zbyt słodkie i ciężkie ;)
OdpowiedzUsuńhttp://perlley-suzanna.blogspot.com/
Mniaam <3 Upiekę mojej mamie, bo ona uwielbia :)
OdpowiedzUsuńMogłabyś kliknąć u mnie w poście w linki z ubraniami? :) http://nataliexbrunette.blogspot.com/2015/04/yap-i-definetely-love-t-shirts.html
nareszcie dodałas wpis .
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę . Pozdowionka !
Muszę kiedyś koniecznie spróbować zrobić!
OdpowiedzUsuńMój blog ~ klik!
Oj chyba ktoś się nie zna na rolnictwie. Mieszkam na wsi od dziecka i nie możesz mi zarzucić, że nie wiem kiedy sieje się rzepak czy zboże. Proszę dokształcić się w tej dziedzinie, a później kogoś poprawiaj.
OdpowiedzUsuńŚwietny post ! :)
OdpowiedzUsuńja juz obserwuje i zapraszam do mnie
nowy post
milentry-blog
MM, pychotka, musze spróbować <3
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie http://xxwiczkax.blogspot.com/